Sneltoetsen, vreemde leestekens & symbolen



Sneltoetsen voor alt-code
van tekens, vreemde tekens en symbolen.

Voor elk apart symbool een alt toets.

Vreemde tekens, rare symbolen en programma's
zijn vanaf nu toegankelijker dan ooit.


Sneltoetsen, vreemde leestekens & symbolen 
Hoe je typt (1)
Hoe je typt (2)
Hoe typ je een ...
€ Euroteken Toetsenbord

Sneltoetsen.com
Gratis pictogram

















Sneltoetsen & Toetscombinaties







Voor sommige veelgebruikte handelingen zijn er sneltoetsen / toetscombinaties.

Een sneltoets is een combinatie van toetsen die u tegelijk indrukt om de computer een opdracht te geven. Door twee of drie toetsen tegelijkertijd in te drukken, voert u een handeling uit. Iets waar u normaal een menu of de muis voor zou gebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld een tekst kopiëren of plakken.

Sneltoetsen werken ook om programma's te gebruiken, documenten te openen en delen van Windows te gebruiken. Deze opdrachten kunt u ook met de muis geven, maar dat kost meer tijd. U moet dan namelijk in het menu van het programma op verschillende knoppen klikken. Met sneltoetsen kunt u tijd en moeite besparen. Toetscombinaties maken het werken met een computer gemakkelijker. Gebruik dus sneltoetsen om de computer een opdracht te geven.


Sneltoetsen, waarom zijn ze handig?

Waarom veel moeite steken in het leren van toetscombinaties?





Het gebruik van toetsen heeft verschillende voordelen:


Toetscombinatieszijn veiliger en verminderen de kans op RSI. Sneltoetsen verminderen het muisgebruik. Dat is goed voor uw handen, armen en polsen. Bijna iedereen krijgt minder klachten (RSI) door gebruik van toetsen dan van de muis. Dat het gebruik van de muis belastender is is goed te begrijpen, want:

  • Het leidt tot een veel eenzijdiger gebruik van vingers en hand
  • Bijna iedereen houdt de muis krampachtig vast
  • Bijna iedereen houdt de muis onnodig lang vast

U schiet vanuit het oogpunt van RSI weinig op met het overschakelen op toetsen, als u zich te buiten gaat aan acrobatische toeren (bv. Alt+W met alleen de linkerhand). Gebruik in geval van 2 of meer toetsen beide handen. Bewegen is goed voor de armen.
 
Toetscombinaties besparen tijd en moeite en kunnen handelingen sneller laten verlopen. Het is (als u de toetsen eenmaal kent) gemakkelijker en bijna altijd sneller. (Uit een onderzoek naar een aantal veel voorkomende acties binnen Microsoft blijkt dat u met het toetsenbord maar ongeveer een derde van de tijd nodig hebt).

Veel sneltoetsen werken in meerdere programma's. De sneltoetsen uit Office-programma's zijn bijvoorbeeld in Word, Excel en PowerPoint te gebruiken. Sneltoetsen voor opmaak, zoals Ctrl+B om tekst vet te maken, werken in alle tekstprogramma's. U kunt een tekst bijvoorbeeld kopiëren via het menu. Maar met de sneltoets Ctrl+C gaat het veel sneller. Ook besparen sneltoetsen u zoekwerk. In Word zitten veel functies verstopt in de menu's. Met sneltoetsen activeert u die functies veel sneller. Zo slaat u een document op met de sneltoets Ctrl+S.




Nadeel:


Het nadeel van sneltoetsen? U moet ze uit uw hoofd leren. Het zijn er veel (en er zijn er nog veeeeel meer). De truc is dan ook om heel geleidelijk uit te breiden.

Begin met een aantal toetsen voor acties die u regelmatig uitvoert, en voeg pas nieuwe toe als u ze eigen hebt gemaakt. Hoe vaker u een combinatie gebruikt, hoe makkelijker het wordt om die sneltoets zonder na te denken te gebruiken.




Hoe bedient u sneltoetsen?


Sneltoetsen zijn heel makkelijk te gebruiken. Bijvoorbeeld de sneltoets Ctrl+C: druk op het toetsenbord de Ctrl-toets in en blijft die toets ingedrukt houden. Druk met een andere vinger de letter C in (niet de hoofdletter, gewoon de toets met de letter C). Zodra de functie is geactiveerd of de handeling is uitgevoerd, kunt u de toetsen loslaten. (Het plusteken (+) staat er alleen voor de duidelijkheid en hoeft niet gebruikt te worden).

Misschien handig om te weten: als u sneltoetsen gebruikt om tekst op te maken, kunt u de handeling snel ongedaan maken. Stel dat u bijvoorbeeld iets vet maakt met Ctrl+B, druk dan nog eens op Ctrl+B om dit ongedaan te maken. Daarbij moet de betreffende tekst wel geselecteerd zijn. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Ctrl+I (schuine tekst) en Ctrl+U (onderstrepen).




Nieuwe toetscombinaties ontdekken


Het is niet zo moeilijk om nieuwe toetscombinaties te ontdekken en te leren. Als u bijvoorbeeld met toetsen of muis een menu selecteert, kijk dan of er in de rechterkolom een toetscombinatie staat bij de door u gewenste keuze. Voorbeeld: Als u het Bestand-menu opent (in Outlook, Word, of Internet Explorer) ziet u naast Afdrukken de toetscombinatie Ctrl+P staan. In plaats van klikken op achtereenvolgens Bestand en Afdrukken kunt u dus ook in 1 keer Ctrl+P doen. Ctrl+P werkt niet meer als het menu al uitgeklapt is.

Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van de Help-informatie bij een programma (via het Help-menu of F1). Vaak kunt u hele lijsten van toetscombinaties vinden door te zoeken naar 'sneltoetsen' of 'shortcuts'.




Veelgebruikte sneltoetsen


Er zijn veel sneltoetsen en het kan lastig zijn ze te onthouden. Maar op een gegeven moment krijgt u favoriete sneltoetsen en hoeft u er niet meer over na te denken. Uw vingers onthouden de toetsen voor u, net als bij blind typen of bij pianospelen. Begin eens met wat sneltoetsen die u vaak kunt gebruiken.
Veelgebruikte sneltoetsen zijn:

    Ctrl+S: een bestand waar u aan werkt tussentijds opslaan.
    Ctrl+A: alles in een bestand of op een scherm selecteren.
    Ctrl+C: het geselecteerde kopiëren.
    Ctrl+X: het geselecteerde knippen,
    Ctrl+V: het geselecteerde plakken.
    Ctrl+B: het geselecteerde vet maken.
    Ctrl+I: het geselecteerde cursief maken.
    Ctrl+U: het geselecteerde onderstrepen.
    Ctrl+Z: een vorige handeling ongedaan maken.




Tablets en smartphones


Sneltoetsen zijn te gebruiken op computers en laptops. Op tablets, zoals de iPad, werken ze niet. Die apparaten zijn niet ontworpen om met een toetsenbord te worden gebruikt. De bediening gaat door middel van aanraking, niet door toetscombinaties. Dat geldt ook als u een toetsenbord aansluit op uw tablet.




Links met sneltoetsen:
Sneltoetsen Microsoft Windows
Sneltoetsen Zoekresultaten




Opdracht: Zoek via Google naar sneltoetsen. U zult verbaasd zijn over de mogelijkheden.